Een ander veelbesproken item naast lokvoer in de hengelsport is het te gebruiken aas. Daarom willen wij hier een overzicht geven van de meest gebruikte aassoorten.
Om meer te weten te komen over de bereiding van de diverse aassoorten verwijzen wij u naar het hoofdstuk aasbereiding.
Overzicht aassoorten:
- Brood
- Broodkorst
- Caster
- Erwt
- Hennep of Kempzaad
- Kaas
- Mais
- Made
- Meelworm
- Mestpier
- Muggenlarve of vers de vase
- Pluimpje
- Speciaaltje
- Worm
BROOD
Brood is een van de oudste lokazen, en bijna elke vissoort lust het wel, voorn, brasem en karper zijn er verzot op. Neem gewoon een snede wit brood en rol een bolletje dat je op de haak knijpt. Met brood moet je wel opletten dat je op tijd aanslaat, want het is nogal redelijk snel van de haak af.
BROODKORST
De broodkorst is vooral populair als drijvend aas, en dan vooral nog bij warm weer, wanneer je de azende vissen aan de oppervlakte ziet. Vooral karper en grote voorn zijn hier mee te vangen. Voordat je inwerpt, maak je best de korst een beetje vochtig. Zodat deze wat zwaarder wordt en makkelijker inwerpt.
Bij het zien van een karper die de broodkorst neemt, blijft je adem even achterwege.
CASTER
Een caster is gewoon een verpopte made. Dit is het stadium tussen het made zijn en vlieg worden. Casters zijn normaal een drijvende aassoort, maar door het gewicht van de haak zullen ze toch langzaam zinken. Caster worden vooral geapprecieerd door voorn en brasem. Ook samen met een made, piertje of muggenlarve kan een caster wonderen verrichten.
Zie ook: Aasbereiding
ERWT
De erwt is een redelijk nieuwe aassoort, hij wordt op dezelfde manier gebruikt als maïs. Hij wordt met succes gebruikt op zogenaamde “dressuur”wateren, waar de vissen heel schuw zijn. Deze aassoort kennen ze dan nog niet, dus roept hij bij hen geen gevaar op en worden ze tocht tot een aanbeet verleid.
HENNEP
Hennep was vroeger een van de meest populaire aassoorten en word nu eigenlijk onder al dat muggenlarven geweld niet meer zoveel gebruikt. Maar toch, blijft het dikwijls aassoort nummer een om de echt grote voorn te kunnen verschalken, vooral in het voor en najaar. Wie heeft nog nooit een “oudere” visser aan de waterkant gezien die zweert bij kempzaad en de ene na de andere grote voorn verschalkt.
Zie ook: Aasbereiding.
KAAS
Kaas wordt niet enkel gebruikt als ingrediënt in het lokvoer, maar ook als haakaas. Menig zoetwatervis is al verleid met een klein blokje jonge tot licht belegen kaas.
MAIS
Heel lang was mais het ultieme karpervoer- en aas. Na de komst van de boilie is mais wat naar de achtergrond geraakt. Eigenlijk geheel onterecht. Mais uit een potje of een blikje (vaak zelfs nog met een kleur- en of smaakstof) is een van de meest geliefde aassoorten van zoetwatervissen zoals de brasem, voorn en zeelt. Met wat mais op de haak of hair is al menig karper uit het water gehaald.
Ook als lokvoer (basis of extra erbij) doet mais niet onder voor andere aassoorten.
Zie ook: Aasbereiding
MADE
Maden zijn de meest gebruikte aassoort in de zoetwater hengelsport. Dit komt vooral omdat men er iedere zoetwatervis mee kan vangen, en natuurlijk de prijs ervan. Maden kan men krijgen in verschillende kleuren. Oorspronkelijk zijn maden wit gekleurd, maar bij de gekleurde maden (ook discomaden genoemd) voegt men kleurstoffen toe. Zelf kunt u ze kleuren door ze een dag in een madendoos te plaatsen samen met de gewenste poedervormige boiliekleurstof. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de natuurlijke witte maden. In vele clubs en verenigingen is het zelfs verboden om met gekleurde maden te vissen.
Een made hangt men aan de haak door de haakpunt aan de platte zijde, waar zich de twee oogjes bevinden, door het velletje te prikken. Let er vooral op dat u ze niet lek steekt.
Een made is ook goed te gebruiken met andere aassoorten. Dit noemt men dan een speciaaltje. De kleine maden (voermaden) worden net voor het maken van de bollen aan het lokvoer toegevoegd. Voeg er echter niet teveel toe want deze beestjes kruipen je bollen letterlijk in de prak.
Maden bewaar je best ook koel en vooral droog, want eenmaal nat zijn deze beestjes echte ontsnappingsartiesten.
MEELWORM
De meelworm word vooral gebruikt bij het vissen op forel. Gewoon enkele aan de haak doen, en vissen maar.
MESTPIER
Mestpieren of wormen zijn een uitstekend aas voor baars, brasem, karper,zeelt of paling. Ook grote voorn lust hier wel pap van. Mestpieren zijn vooral het overwegen waard op de donkere regenachtige dagen, wanneer de vis maar niet wil bijten. Vergeet vooral niet om dan ook een handje mestpieren onder het lokvoer te verknippen.
Zie ook: Zelf mestpieren kweken
MUGGENLARVE of VERS DE VASE
Muggenlarven of vers de vase zal iedereen wel kennen. De kleine worden in het lokvoer vermengt, en de grote doet men aan de haak. Het is zeer belangrijk dat men de made vers houdt. Dit kan men doen door ze “uit te rapen of te zeven” en ze vervolgens in zuiver water te zetten in een proper bakje. Dit water moet iedere dag ververst worden. De larven voor onder het lokvoer maakt men best los met wat mergel of droge leem, zodat ze zich regelmatig over het lokvoer verdelen. Eenmaal aan de waterkant moet men opletten dat men ze niet in de volle zon zet, want dan zullen ze vlug gedaan hebben met kronkelen.
PLUIMPJE
Een pluimpje is niet meer dan een bolletje brood met daaraan een stukje niet samengeknepen brood. Neem een stuk wit brood en knijpt één uiteinde tot een bolletje, en laat het andere zoals het is. Verberg de haak in het bolletje, en klaar is kees. Dit aas wordt veel gebruikt voor het vissen op grotere vissoorten.
COCTAIL
Een coctail is een combinatie van verschillende aassoorten zoals; mestpier en een made, een made en een worm, een caster en een made, … en bedenk het verder maar zelf. Het experimenteren met verschillende aassoorten bij elkaar, kan dikwijls het wel of niet slagen van een vispartij bepalen.
WORM
Of dauwworm, niet te verwarren met de mestpier. Een makkelijk aas, waar veel vissen gek op zijn. Er zijn diverse verschillende soorten wormen. Een enkele grote worm of een trosje kleinere wormen zijn vooral goed om baars of paling te vangen. Wanneer men een klein stukje van de worm afknipt, wordt hij vanwege de geur die ontstaat nog aantrekkelijker.