Loodmontage

In de hengelsport worden vele soorten lood gebruikt. Op deze pagina willen we hier even wat dieper op in gaan. Ook gaan we hier naast tips en montages even de omzettingstabellen geven van de buitenlandse maataanduidingen naar onze grammen.

De verschillende loodsoorten

In onderstaande tabel ziet Afbeeldingen van enkele loodsoorten: 

 

loodmontage_00 
Loodhagel

loodmontage_01 
Styllood

loodmontage_02 
Olivettelood

loodmontage_03 
Pijllood

Bladlood

Dit is het zeer dunne lood, dat men kan afscheuren of plooien zoals men dat zelf wil. Het wordt vooral nog gebruikt bij moeilijke constructies of om een dobber zeer nauwkeurig uit te loden.

Botlood

Botlood is plat, meestal vijf of zeshoekig lood, dat vaak gebruikt word voor het vissen op rivieren of kanalen. Het voordeel hiervan is dat het niet zo snel in een modderige bodem wegzakt. Het is echter vanwege zijn platte vorm, niet zo geschikt voor verre worpen.

Druppellood of Olivettelood

Druppellood is lood, hoe kan het ook anders in de vorm van een druppel. Het wordt vooral gebruikt bij zwaardere dobbermontages (>1g). Omhet loodgewicht zoveel mogelijk op één plaats te concentreren (als bulklood). Het word dan vastgezet tussen enkele loodhagels.
Olivettelood kan men vastzetten op verschillende manieren. Hieronder staan er alvast twee.

loodmontage_04

Loodhagel

Dit zijn ronde loodjes met een gleufje erin. Bij de keuze van dit lood, is het vooral belangrijk dat we lood kiezen dat juist tot het midden is ingesneden. Dit zorgt ervoor dat we het lood netjes op een rij of in groep kunnen plaatsen. Best kiest men ook voor een zachte loodsoort zodat het lood, om beschadigen van de lijn te voorkomen tussen duim en wijsvinger dichtgeknepen kan worden.
In de handel bestaan er tegenwoordig ook handige tangetjes, die zowel dienen om het lood op de lijn te bevestigen als om het er ‘veilig’ vanaf te kunnen halen. Van dit lood bestaan er twee varianten; het gecoat (dat niet zo vlug oxideerd) en ongecoat lood.
Plaats deze loodjes ook altijd op de lijn met de opening naar dezelfde zijde.

Pijllood

Een pijllood is eigenlijk een loodsoort, die men niet gebruikt om de dobber mee af te loden, maar om de diepte van het hengelwater mee te bepalen. Men heeft hier ook verschillende varianten in. Zo heeft men er die men over de haak heen moet knijpen of een ander soort met een oogje aan, waar men de haak in moet hangen.

Schuiflood

Een langwerpig lood waar men de lijn doorheen voert. Dit type lood wordt dikwijls gebruikt bij het vissen op forel op vijvers en plassen, in combinatie met andere loodsoorten.

Stijllood

Stijllood bestaat uit fijne cilindrische (ronde) staafjes die in het midden een gleuf hebben. Dit lood is vooral geschikt om dobbers zeer nauwkeurig uit te loden, en wordt daarom vooral door wedstrijdvissers gebruikt. Het gewicht van het stijllood dat men bij een bepaalde dobber moet gebruiken, wordt aangeduid door een cijfercode bv. 4×20. De omrekening naar onze gewone grammen, kan gebeuren met tabellen (Zie loodtabellen).

Loodtabellen

Op sommige dobbers worden er ofwel maten in cijfers, ofwel maten voor stijllood weergegeven. Om de juiste gewichten te weten te komen, kun je onderstaande tabellen gebruiken.

 

Loodtabel

No.1

0,280g

No.2

0,240g

No.3

0,200g

No.4

0,170g

No.5

0,130g

No.6

0,100g

No.7

0,077g

No.8

0,063g

No.9

0,049g

No.10

0,034g

No.11

0,026g

No.12

0,020g

No.13

0,012g

BB

0,400g

AAA

0,810g

SSG

1,890g

Stijlloodtabel

No.7

0,0100g

No.8

0,0150g

No.9

0,0225g

No.10

0,0275g

No.11

0,0400g

No.12

0,0550g

No.13

0,0700g

No.14

0,0850g

No.15

0,1050g

No.16

0,1275g

No.18

0,1775g

No.20

0,2500g

Loodmontages

Hieronder vindt u een kort overzicht van de meest gebruikte soorten loodmontages. Deze manieren van loodopbouw zijn natuurlijk niet bindend, maar wel een goede uitgangssituatie. Onder het vissen kan u dan nog naargelang de situatie het vraagt gaan schuiven met de verschillende loodjes. Dit zal vaak aanleiding geven tot meer aanbeten.

loodmontage_05

A. Lijn voor voorn en andere kleine witvis.
1. Voor snelle visserij en als de vis op beet is
2. Voor klassiek hengelen

B. Lijnopbouw voor vijvervisserij
1. Gericht naar voorn
2. Gericht naar brasem

C. Lijn voor kanaalvisserij
1. Als de vis echt op beet is
2. Voor moeilijke visserij

D. Lijnopbouw voor stromend water
1. Voor driftend vissen
2. Voor bodemvisserij met olivettelood met dobbers vanaf 1g.

Nog enkele loodtips

  • Knijp lood steeds voorzichtig met je duim en wijsvinger op de draad. Zorg ervoor dat de draad niet beschadigd raakt.

  • Als je lood op je lijn geknepen hebt, verplaats dan de loodjes een stuk omhoog en knip het gedeelte van de lijn -waar je dus de loodjes op hebt gezet- af. Hierdoor voorkom je lijnbreuk door eventuele beschadigingen.

  • Wees voorzichtig met lood. Gooi oud lood niet in het water of op de grond. Lood is namelijk zeer slecht voor het milieu. Let vooral ook op met geoxideerd lood, dit kan bij inname (vooral door kinderen) zelfs een loodvergiftiging tot gevolg hebben.

  • Voor het bevestigen lood zijn er speciale tangen in de handel. Hierdoor wordt de lijn veel minder beschadigd dan wanneer je het zonder tang doet

  • Experimenteer wat met de verschillende loodzettingen bij de verschillende loodmontages. Als de dobber door wind uit het water komt (als een opsteker), knijp dan eens een klein loodhageltje ongeveer vijf centimeter boven de dobber (dus het gedeelte van de lijn tussen de dobber en de top van de hengel). Hierdoor wordt de lijn achter de dobber in het water getrokken.